Suvremeno u Zagorju

Ples, pokret, cirkus - ne propustite uzbudljive predstave programa Suvremeno u Zagorju.
Od nedjelje 12. do subote 18. rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program – SUVREMENO U ZAGORJU.
Radi se o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne i cirkuske umjetnosti.

Hum na Sutli - Škvadra / BAZEN / 12.9. u 18h, Vetropark


KLANJEC - LAZUZ / Baktana / 14.9. u 18h, školsko igralište OŠ A. Mihanovića


GORNJA STUBICA - Petra Najman / Moja smrt i ja / 16.9. u 18h, školsko igralište OŠ Matije Gupca

ZABOK - Petra Hrašćanec, Saša Božić / Love Will Tear Us Apart / 18.9. u 19h, igralište kraj skateparka
(U slučaju kiše predstava će biti u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/II)

ULAZ BESPLATAN

Glavni cilj programa je publici približiti suvremeni ples, pokret i cirkus, te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nositelj programa je udruga Kućni kolektiv, a realizira se u suradnji s GOKUL-om iz Zaboka, Humskom udrugom mladih, udrugom Kajkaviana te umjetničkim organizacijama Škvadra i de facto iz Zagreba, kolektivom ROOM100 iz Splita i zagrebačkim Studiom za suvremeni ples.

Program je sufinanciran sredstvima Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Izvedba predstave grupe Baktana dio je projekta "Cirkus na margini" ROOM 100 kolektiva.
Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Izvedba predstave Petre Najman dio je projekta "Cirkus na margini" nositelja ROOM 100 i partnerskih organizacija Kućnog kolektiva, Mosor Film Festivala (Hrvatskog planinarskog društva Mosor), Muzeja Cetinske krajine - Sinj, Sinjskog kulturnog urbanog pokreta i Festivala mediteranskog filma Split.
Program se provodi kroz platformu Clubture.
Donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

 

Škvadra-Bazen

Predstava Bazen kolektiva Škvadra nastala je kao reakcija na rušenje skejterskog poola (bazena) u Studentskom centru u Zagrebu. Tematizirajući nestajanje javnih prostora za urbanu kulturu, Bazen istražuje povezanost skejterskih i plesnih tehnika balansiranja i tijela u letu.
Predstavu izvode četiri izvođačice-plesačice (Eva Kocić, Marta Habulin, Ema Kani, Margareta Firinger) i dva izvođača-glazbenika (Ivan Marojević i Roko Crnić) a koreografiju i prilagodbu izvedbe u prostor parka potpisuju Ema Crnić i Šimun Stankov.

Lazuz-Baktana

Svoje akrobatsko-žonglersko umijeće pokazat će Ron Beeri i Itamar Glucksmann iz francuske cirkuske kompanije Lazuz.
U predstavi Baktana spajaju se žonglersko izražavanje upravljanjem letećim objektima i akrobatski izraz pokretom, a njihova znatiželja i istraživanje otvaraju put prema izvanrednoj sinergiji.
Ova izvedba dio je turneje kompanije Lazuz koja u rujnu osim u Klanjcu gostuje u Puli, Splitu, Zagrebu i Beogradu.

Petra Najman-Moja smrt i ja

Autorski projekt Moja smrt i ja izvest će cirkuska umjetnica Petra Najman.
Predstava je nastala kao istraživanje koje je umjetnica započela u lipnju 2020. inspirirana periodom nemogućnosti bavljenja cirkuskim disciplinama zbog slomljene ruke uslijed pada s trapeza. Koristeći cirkusku disciplinu trapez i elemente lutkarstva Petra Najman scenski razvija svoje viđenje smrti.

Petra Hrašćanec - Love will tear us apart

Love will tear us apart je plesni solo, autorski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića kojeg izvodi Petra Hrašćanec.
To je prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, a sama predstava žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa.
Love will tear us apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, za koju je Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.