Ilustracija i dizajn: Sonja Pavin

SUVREMENO U ZAGORJU: GOSTOVANJA SUVREMENIH PLESNIH, DRAMSKIH I CIRKUSKIH PREDSTAVA
Kumrovec, Klanjec, Veliko Trgovišće, Sutla

Ples, pokret, drama, cirkus - ne propustite uzbudljive predstave programa Suvremeno u Zagorju.


Tijekom svibnja, lipnja i rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program – SUVREMENO U ZAGORJU. Radi se o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne, dramske i cirkuske umjetnosti koji se ove godine održava drugi put, a kao i lani, u potpunosti je besplatan za posjetitelje. Novost ovogodišnjeg programa su popratni edukativni sadržaji namijenjeni prvenstveno djeci i mladima, s naglaskom na suvremenu izvedbenu i vizualnu kulturu i umjetnost.
•••
Glavni cilj projekta je publici približiti suvremeni ples, pokret, dramu i cirkus, te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Nositelj projekta Suvremeno u Zagorju je udruga Kućni kolektiv iz Klanjca koja umjetnički i programski upravlja Kućom Klajn, umjetničkom rezidencijom i društveno-kulturnim centrom, a projekt se realizira u suradnji s GOKUL-om iz Zaboka, Humskom udrugom mladih i kolektivom ROOM100 iz Splita.

Program se provodi kroz platformu Clubture.
Donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja. Realizirano uz podršku Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, te partnerstvo s Općinom Kumrovec, Studiom za suvremeni ples i Cirkoramom.

O PREDSTAVI GRASSHOPPERS

Priroda na ovom svijetu mora podnijeti mnogo toga.
Circus Katoen traži razigrani način da prikaže taj proces time što stavlja travnjak u fokus svoje predstave. Trava je živi materijal i svima je prepoznatljiva. S jedne strane vrlo ranjiva, a s druge strane može izdržati mnogo.
U ovoj predstavi Circus Katoen uklanja komadić zelene boje iz svog prirodnog staništa i podiže ga iznad razine tla pomoću postolja, dasaka, užeta i svojih tijela. Publika prati umjetnike koji pretvaraju komad trave u objekt koji se doslovno može pokretati, manipulirati i kontrolirati. Umjetnici se nadaju da će na taj način kod gledatelja probuditi empatiju. Empatiju prema krhkoj prirodi. Belgijski dvojac Circus Katoen radi u skladu s ekološkim načelima koji se prelijevaju iz privatnog u poslovni svijet.

Predmeti s kojima rade predstave prirodni su/biorazgradivi/reciklirani i moraju stati u njihov mali kombi. I prije nego što je održivost postala trend, Sophie i Willem vodili su se ovim načelima. Čak i naziv kolektiva (Katoen = Pamuk) govori o kakvim se umjetnicima radi – pamuk, kada se proizvodi na održiv način, je čista, prirodna tkanina, mekana, ali vrlo jaka, karakteristika koja se također može naći u njihovim radu.

Izvedba predstave “Grasshoppers” realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Flanders – State of the Art, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

O PREDSTAVI SÓ.

Ova obiteljska predstava (preporučena dob je 5+) zabavni je prikaz kako geometrijski oblici kroz igru mogu postati umjetnost.
SÓ. - opsesivan, kvadratan i pedantan lik. Okružen je beskrajnim brojem nekontroliranih kutija s kojima se može igrati i oblikovati svijet oko sebe. Iz kaosa nastaje ludi svemir, noseći smijeh i stvarajući komično ludilo, pretvarajući se u novo biće s novom formom.
Predstavu SÓ. će obožavati i odrasli i djeca.

Režija: Arturo Cobas i Jesús Velasco Otero
Izvođač: Jesús Velasco Otero
Scenografija: Cruz Velasco Pajares i Jesús Velasco
Kostimografija: Alicia Tojo
Fotografija: Leticia Marino

Xampatito je započeo svoju umjetničku karijeru u školi cirkusa ‘Circonove’ u Santiago de Composteli, Španjolska. Od 2013. do 2015. godine nastavlja studij u Madridu, usavršavajući svoje izvedbene tehnike u kazalištu, plesu, akrobaciji i žongliranju, a potonje mu je specijalnost. Radio je s ‘Pass & Company’, osvojio je ‘Talent Madrid’ i nagradu za najbolju predstavu na ‘International Festival of Street Arts and Theatre’ u Valladolidu.

Program se provodi kroz platformu Clubture.
Donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.
Realizirano uz podršku Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, te partnerstvo s Društvom naša djeca Veliko Trgovišće i Cirkoramom.

SUVREMENO U ZAGORJU 2022

Edukativni program započinjemo radionicom cirkuskih vještina i ulične umjetnosti u nedjelju 15.5. u parku ispred Kuće Klajn, a voditelji su Nikolina Majdak i Mario Miličić.
Zbog ograničenog broja sudionika prijavu je potrebno poslati na kucnikolektiv@gmail.com ili putem Facebooka ili Instagrama.
Sudjelovanje na radionicama je besplatno.


Suvremeno u Zagorju 2021

Suvremeno u Zagorju 2021.

Suvremeno u Zagorju

Ples, pokret, cirkus - ne propustite uzbudljive predstave programa Suvremeno u Zagorju.
Od nedjelje 12. do subote 18. rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program – SUVREMENO U ZAGORJU.
Radi se o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne i cirkuske umjetnosti.

Hum na Sutli - Škvadra / BAZEN / 12.9. u 18h, Vetropark


KLANJEC - LAZUZ / Baktana / 14.9. u 18h, školsko igralište OŠ A. Mihanovića


GORNJA STUBICA - Petra Najman / Moja smrt i ja / 16.9. u 18h, školsko igralište OŠ Matije Gupca

ZABOK - Petra Hrašćanec, Saša Božić / Love Will Tear Us Apart / 18.9. u 19h, igralište kraj skateparka
(U slučaju kiše predstava će biti u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/II)

ULAZ BESPLATAN

Glavni cilj programa je publici približiti suvremeni ples, pokret i cirkus, te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nositelj programa je udruga Kućni kolektiv, a realizira se u suradnji s GOKUL-om iz Zaboka, Humskom udrugom mladih, udrugom Kajkaviana te umjetničkim organizacijama Škvadra i de facto iz Zagreba, kolektivom ROOM100 iz Splita i zagrebačkim Studiom za suvremeni ples.

Program je sufinanciran sredstvima Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Izvedba predstave grupe Baktana dio je projekta "Cirkus na margini" ROOM 100 kolektiva.
Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Izvedba predstave Petre Najman dio je projekta "Cirkus na margini" nositelja ROOM 100 i partnerskih organizacija Kućnog kolektiva, Mosor Film Festivala (Hrvatskog planinarskog društva Mosor), Muzeja Cetinske krajine - Sinj, Sinjskog kulturnog urbanog pokreta i Festivala mediteranskog filma Split.
Program se provodi kroz platformu Clubture.
Donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

 

Škvadra-Bazen

Predstava Bazen kolektiva Škvadra nastala je kao reakcija na rušenje skejterskog poola (bazena) u Studentskom centru u Zagrebu. Tematizirajući nestajanje javnih prostora za urbanu kulturu, Bazen istražuje povezanost skejterskih i plesnih tehnika balansiranja i tijela u letu.
Predstavu izvode četiri izvođačice-plesačice (Eva Kocić, Marta Habulin, Ema Kani, Margareta Firinger) i dva izvođača-glazbenika (Ivan Marojević i Roko Crnić) a koreografiju i prilagodbu izvedbe u prostor parka potpisuju Ema Crnić i Šimun Stankov.

Lazuz-Baktana

Svoje akrobatsko-žonglersko umijeće pokazat će Ron Beeri i Itamar Glucksmann iz francuske cirkuske kompanije Lazuz.
U predstavi Baktana spajaju se žonglersko izražavanje upravljanjem letećim objektima i akrobatski izraz pokretom, a njihova znatiželja i istraživanje otvaraju put prema izvanrednoj sinergiji.
Ova izvedba dio je turneje kompanije Lazuz koja u rujnu osim u Klanjcu gostuje u Puli, Splitu, Zagrebu i Beogradu.

Petra Najman-Moja smrt i ja

Autorski projekt Moja smrt i ja izvest će cirkuska umjetnica Petra Najman.
Predstava je nastala kao istraživanje koje je umjetnica započela u lipnju 2020. inspirirana periodom nemogućnosti bavljenja cirkuskim disciplinama zbog slomljene ruke uslijed pada s trapeza. Koristeći cirkusku disciplinu trapez i elemente lutkarstva Petra Najman scenski razvija svoje viđenje smrti.

Petra Hrašćanec - Love will tear us apart

Love will tear us apart je plesni solo, autorski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića kojeg izvodi Petra Hrašćanec.
To je prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, a sama predstava žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa.
Love will tear us apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, za koju je Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.