Augustinčić u pokretu

Prezentacija radova Skica za ono što traje Sunčice Bandić i Filipa Rogošića i Izvedbene ture Ivane Bojanić, Une Štalcar Furač i Nikoline Rafaj održat će se u utorak 18.10. u 15h u parku Galerije Antuna Augustinčića.

Pozivamo vas da nam se pridružite u pokretu i pogledu na Augustinčićeva djela i prostor koji ih okružuje.


autorica vizuala: Sonja Pavin

autor fotografije: Marko Dajak

UDRUGA KUĆNI KOLEKTIV POZIVA UMJETNIKE/CE, AUTORE/ICE I ISTRAŽIVAČE/ICE NA REZIDENCIJALNI PROGRAM U KUĆI KLAJN, UMJETNIČKOJ REZIDENCIJI I JEDINSTVENOM PROSTORU KREACIJE, IZVEDBE I BORAVKA.

U rujnu i listopadu održat će se dvije rezidencije: Augustinčić u pokretu – plesno-izvođačka rezidencija fokusirana na pokret i ples, s umjetničkim opusom kipara Antuna Augustinčića kao polazišnom točkom, te Život na granici: Strogo kontrolirana pruga.
Potonja je specifično vezana uz prugu koja više nema svoju funkciju te željezničku infrastrukturu koja je danas samo podsjetnik na neka prošla vremena, a istovremeno se nalazi u hrvatsko-slovenskom pograničnom području koje je strogo kontrolirano trenutnim graničnim politikama, uključujući i bodljikavu žicu.

ŽIVOT NA GRANICI: STROGO KONTROLIRANA PRUGA

Istraživačko-umjetnička rezidencija „Život na granici: Strogo kontrolirana pruga“ održat će se od od 12. do 18. rujna 2022.

Potreba za ovakvim programom proizašla je iz geografske pozicije Kuće Klajn, odnosno grada Klanjca koji se nalazi na samoj granici Hrvatske i Slovenije.
Prirodna granica između dvije države je rijeka Sutla, uz koju je smještena i željeznička pruga. Nekadašnja „žila kucavica“ putničkog i teretnog prijevoza ovog dijela Hrvatske s redovnim radom prestala je krajem 90ih. Od tada su kvaliteta i mogućnosti prometne povezanosti područja uz rijeku Sutlu (s obje strane) značajno oslabjele.

Tema ove rezidencije specifično je vezana uz prugu koja više nema svoju funkciju te željezničku infrastrukturu koja je danas samo podsjetnik na neka prošla vremena, a istovremeno se nalazi u pograničnom području koje je strogo kontrolirano trenutnim graničnim politikama, uključujući i bodljikavu žicu.
Polaznici ove rezidencije pozvani su sudjelovati i kreirati rad ili provesti istraživanje o ovoj temi iz prizme svog područja profesionalnog rada i interesa, uz podršku dramaturginje Nataše Antulov.

Istraživačko-kreativni procesi bit će temelj za stvaranje radova i materijala koji će reflektirati život na granici: geografskoj, političkoj, prometnoj, društvenoj, gospodarskoj, kulturnoj i egzistencijalnoj. Također, materijali, djela i ideje bit će korištene za daljnji rad, s tendencijom proširivanja i produbljivanja teme.

Broj polaznika rezidencije ograničen je na 6, a prijave su otvorene za zainteresirane iz umjetničkih, znanstvenih i humanističkih područja rada i interesa s naglaskom na intermedijalnost i istraživačke, kreativne i produkcijske procese.

Sudjelovanje uključuje boravak u Klanjcu, pokrivene troškove putovanja, smještaja i prehrane, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te produkcijsku podršku tijekom trajanja rezidencije.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti mailom na adresu kucaklajn@gmail.com najkasnije do 15. kolovoza 2022.
Prijava u Word ili Pdf dokumentu mora sadržavati: Kontakt informacije, kratki životopis i popis (izvođačkih) projekata i (umjetničkih) angažmana te obrazloženje motivacije (maksimalno 1000 znakova) za sudjelovanje u programu.

Izbor korisnika rezidencije bit će rezultat vrednovanja programskog tima udruge Kućni kolektiv. Rezultati će biti objavljeni na stranicama Kuće Klajn (www.kucaklajn.com) najkasnije do 20. kolovoza 2022. godine.
Odabrani kandidati također će biti obaviješteni putem e-maila.

Program se odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Sve dodatne informacije moguće je saznati slanjem upita na mail kucaklajn@gmail.com.

izvor: Google maps

Nataša Antulov

Dramaturginja.
Predaje kolegije iz dramaturgije izvedbe na preddiplomskom i diplomskom studiju „Gluma i mediji“ na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Surađuje s Aleksandrom Stojaković Olenjuk na predstavama ‘Pristajanja’, ‘Događaj koji mijenja sve’, ‘Lolipop’ i „spa_spa_show“ te s mnogobrojnim autoricama i autorima te kolektivima.

Članica je i suosnivačica izvedbeno-inkluzivne grupe Peti ansambl.

Završila je studij dramaturgije, usmjerenje Dramaturgija izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2012. godine. Neformalnu edukaciju stjecala je na mnogobrojnim radionicama i edukacijama u polju izvedbene i filmske umjetnosti.

Izvor: vlada.gov.hr

Izvor: Google maps

Polaznici rezidencije

Zahvaljujemo svima koji su iskazali svoj interes i prijavili se. Ograničenost prostornog kapaciteta  i procjena kompatibilnosti interesa i područja rada rezultirala je sljedećim popisom:


Jana Milovanović
Stanko Gagrčin
Simon Campbell
Vanja Šunjić
Ena Jurov
Emir Mulalić


AUGUSTINČIĆ U POKRETU

Plesna rezidencija Augustinčić u pokretu održat će se od 12. do 18. listopada 2022.

Fokus rezidencije su pokret i ples, a polazišna točka je umjetnički opus kipara Antuna Augustinčića. Augustinčić je rodom iz Klanjca u čijem se središtu nalaze Galerija i Studio te sadrže kompletan materijal potreban za istraživački i stvaralački rad.

Izvođači su pozvani da se, prvo kroz istraživački rad uz dramaturšku podršku dramaturginje Nikoline Rafaj te stručno vodstvo i mentorstvo kustosa Galerije, bave izvedbenim formama inspiriranim ne samo dinamikom Augustinčićevih skulptura, već i njegovim životom i cjelokupnim radom te ostavštinom koja je jedna od centralnih kulturnih točaka grada Klanjca.

Maksimalan broj sudionika je 7, a ciljana skupina su samostalni umjetnici i izvođački kolektivi koji će zajednički ili individualno kreirati izvedbu/e koja će po završetku rezidencije biti javno prezentirana.

Sudjelovanje uključuje boravak u Klanjcu, pokrivene troškove smještaja i prehrane, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te podršku tijekom trajanja rezidencije.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti mailom na adresu kucaklajn@gmail.com najkasnije do 1. rujna 2022.
Prijava u Word ili pdf dokumentu mora sadržavati: Kontakt informacije, kratki životopis i popis izvođačkih projekata i umjetničkih angažmana te obrazloženje motivacije (maksimalno 1000 znakova) za sudjelovanje u programu (odnos plesa i skulpture, interesi vezani uz temu ili pristup…)

Izbor korisnika rezidencije bit će rezultat vrednovanja programskog tima Udruge Kućni kolektiv.
Rezultati će biti objavljeni na stranicama Kuće Klajn (www.kucaklajn.com) najkasnije do 10. rujna 2022. godine.
Odabrani kandidati također će biti obaviješteni putem e-maila.

Program se odvija u suradnji s Galerijom Antuna Augustinčića i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sve dodatne informacije moguće je saznati slanjem upita na mail kucaklajn@gmail.com

Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec

Antun Augustinčić u ateljeu, autor fotografije: Tošo Dabac

Nikolina Rafaj

Nikolina Rafaj (1994.) završila je studij dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti te preddiplomski studij antropologije i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom Fakultetu.
Kao dramaturginja radi na projektima u ITD-u, ZKM-u, kazalištu Marina Držića, HNK-u Ivana pl. Zajca, kazalištu Trešnja, kazalištu Komedija, kazalištu Virovitica, Dubrovačkim ljetnim igrama kao i na brojnim projektima nezavisne scene.

Njen debitantski autorski projekt Memorija (svijeta) je puna izveden je u koprodukciji KUFER-a i KunstTeatra.

Za tekst U pakao lijepo molim, 2020. godine nagrađena je trećom nagradom Marin Držić, a 2021. za tekst Kamo se ide kad se odlazi prvom nagradom.
Voditeljica je nekoliko radioničkih programa poput - interdisciplinarne radionice Osvajanje prostora – od autoetnografskog do dokumentarnog, radionice dokumentarne radiodrame Do slušanja, radionice Iz prve ruke za učenike i učenice strukovnih škola.

Ikar, A. Augustinčić, park Galerije A.A.