SNIMKAJ - Filmske radionice za djecu i mlade u suradnji s udrugom Kajkaviana

U partnerstvu s udrugama Kućni kolektiv iz Klanjca i Društvo za komunikacijsku medijsku kulturu (DKMK) iz Zagreba udruga Kajkaviana osmislila je projekt SNIMKAJ, akronim za „Svaku novost istražiti moraš s Kajkavianom“, koji se odvija od rujna do kraja studenog 2022.

Projektom SNIMKAJ želi se ponuditi djeci i mladima, roditeljima te učiteljima i stručnim suradnicima u školama sadržaje kojima će se podizati i njihova svijest o važnosti medijske pismenosti.

Uz edukacije za odrasle i sadržaje koji će promovirati medijsko opismenjavanja djece i mladih u različitim dijelovima Krapinsko-zagorske županije, program uključuje radionice glume i izvedbenog pokreta (voditeljica Ivana Krizmanić), radionice osnova filmske režije (voditelj Filip Mojzeš) te radionice kamere, snimanja i osnove montaže (voditeljica Dinka Radonić).

Osnove snimateljske tehnike, praktičan rad s kamerom te kreativni oblici vizualnog izražavanja usmjereni su izradi završnog zadatka – igranog filma s edukativnim karakterom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Agencije za elektroničke medije i sredstvima Krapinsko-zagorske županije.

Za više informacija javite se telefonom na broj 049 286 463, e-mailom na adresu: kajkaviana@gmail.com, ili porukom u inbox Facebook stranice Kajkaviana.

Radionica za srednjoškolce i odrasle: 21 UPUTA ZA PLES

Pozivamo vas na radionicu suvremenog plesa 21 uputa za ples s renomiranom domaćom plesačicom, plesnom pedagoginjom i koreografkinjom Petrom Hrašćanec koja će se održati u subotu 1. listopada od 11h do 13h u Kući Klajn.
Radionica je namijenjena srednjoškolcima i odraslima, a sudjelovanje je besplatno.

Radionica suvremenog plesa provodi se kroz projekt "21 uputa za ples" u organizaciji umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, a njome se sudionicima želi prenijeti bolje razumijevanje suvremene kulture i umjetnosti. Sudionici će, kroz susret s profesionalkama iz područja plesne umjetnosti, koreografkinjom i plesačicom Petrom Hrašćanec, sudjelovati u radioničkoj formi kroz nekoliko konkretnih izvedbenih zadataka, improvizacijskih igara i vježbi.
Svi sudionici programa dobit će širi uvid u promjene u kojima današnja publika participira, jasniju sliku o njihovome kulturnom i umjetničkom senzibilitetu, percepciji o umjetnosti, dubljem značenju novoga viđenja i kreiranja svijeta koji ih okružuje.


Sadržaj radionice bazira se na izvedbenim zadacima tri predstave UO 21:21, a to su "Skupa", "Samo" i "Zagrljaji".

Prijaviti se možete do 28. rujna slanjem maila na kucaklajn@gmail.com

Održavanje radionice financirano je od strane Ministarstva kulture.

O voditeljici


Petra Hrašćanec djeluje kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno područje njezina interesa i školovanja je suvremeni ples, a njezin rad karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe u različitim medijima.
Kao izvođačica, osim u autorskim djelima, djeluje kao vanjska članica skupine Wee koreografa Francesca Scavette, utemeljene u Norveškoj. Koreografski rad ostvaruje putem umjetničke organizacije 21:21 (u kojoj je jedna od umjetničkih voditeljica) ili partnerske organizacije de facto u suradnji s hrvatskim institucijama (Teatar &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar).
Od 2013. kao predavačica i mentorica vodi kolegij Suvremena plesna tehnika na Odsjeku plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Od 2009. do 2020. umjetnička je ravnateljica festivala sola Monoplay u Zadru.
Djela Petre Hrašćanec predstavljena su na renomiranim europskim plesnim festivalima i u kazališnim institucijama kao što su Rencontres Choreographiques Internationales de Seine-Saint-Denis u Parizu, Impulstanz u Beču, festival UOVO u Milanu, Plesni centar La Jette u Bruxellesu, Les Subsistances u Lyonu, pariški Theatre de la Bastille i dr.

Petra Hrašćanec

Petra Hrašćanec "Love Will Tear Us Apart" / Zabok, rujan 2021. / fotograf: Matija Smuk